Корифеји наших дана

Реч аутора

Идеја о реализацији пројекта бивши ученици наше школе а сада остварене и цењене личности( корифеји наших дана) потекла је од директорке Раде Ракочевић почетком лета 2021. Предложила ми је да направим неколико скица које би могле да се спроведу у дело. Током врелих београдских дана, а касније и уз хук Лима, бележим прве потезе оловком по папиру. Почетком септембра добијам листу од петнаест бивших ученика, а сада уважених личности које су успех оствариле у спорту, уметности, науци…
Тада настају занимљиве скице и први изазови ( проширење листе успешних ) .Директорка је проценила да су скице интересантне. Храбро је контактирала Министарство просвете, науке и технолошког развоја и лично господина министра Бранка Ружића ( нашег бившег ученика ). Министар је препознао интересантан пројекта и подржао исти. Крајем септембра Рада Ракочевић ми је указала велику част и поверење да исти можемо реализовати. Уз велико разумевање комплетног колектива, почетком октобра, уз подршку студија ОПИП креће реализација пројекта КОРИФЕЈИ НАШИХ ДАНА!
Радови су средином новембра приведени крају. Уз пригодну свечаност, и у ванредним условима, пројекат је представљен колективу и гостима . Још једном хвала свима на сарадњи и велики поздрав!

Вукан Вуканић

Изложба

Свечано откривање мурала посвећеног нашим знаменитим ученицима почело је у 14 часова дана 10.12.2021. у холу наше школе. Заједнички су скинули платно директорка Рада Ракочевић и др Драган Вуканић, наш бивши ђак, угледни, вољени и поштовани дечји хирург. Открили су се ликови првог тенисера света Новака Ђоковића, глумица Аните Манчић, Бојане Маљевић и Милене Радуловић, министра просвете Бранка Ружића, политичара и бившег председника Генералне скупштине УН Вука Јеремића, књижевнице Биљане Србљановић, спортског новинара Александра Стојановића, ватерполиста Филипа Филиповића и Живка Гоцића, али и многих других.
Ова изложба реализована је као пројекат Министарства просвете, а проф. Вукан Вуканић својим уметничким даром оживео је ликове наших ђака који су ушли у историју светског спорта, науке и уметности. Основна идеја пројекта била је промоција високих хуманих вредности: знањем и радом постиже се успех, са једне стране, и поштовањем и сећањем на велике људе чувамо наш идентитет, са друге стране.
Приредба је почела говором директорке, а наставила се пригодним драмолетом којим смо се присетили корифеја наших дана, како се мурал и зове. Текст за овај занимљиви дијалог написала је колегиница проф. Ивана Пешко, а извели су га наши ученици старијих разреда. Фолклор је увеличао свечаност, али су ипак најјачи утисак оставиле речи проф. Милана Михајловића (ген.сек. Европске федерације у дизању тегова): он је путем видео-линка послао јаку поруку о учењу, раду и дружењу као највишим животним дометима. На твитеру Вук Јеремић је написао дирљиву поруку поводом ове свечаности: „Када склопим очи и сетим се детињства, прва ствар која ми прође кроз главу је Бањица и школа „Бора Станковић“ у којој сам провео свих осам година основне. Велика је част добити место у Борином „холу славе“, уз врхунске спортисте, уметнике, новинаре, хирурге…“
Сви ми који смо били ђаци ове школе, још у време када се налазила у Улици Јове Илића, чији су родитељи били учитељи и професори ове школе, чији су наставници били наши животни узори и темељи за животно напредовање – ми разумемо важност учења и образовања у сигурном наручју посвећених педагога. Школу чине ђаци и наставници, а рад и улагање учитеља и наставника често је невидљиво и у животу и на муралу. Корифеји наде , пак, то никад не заборављају.

проф. Виолета Стоиљковић, библиотекарка