Оопштина Вождовац брине о безбедности матураната

У Општини Вождовац одржано је дружење са представницима матураната основних и средњих школа. Разлог окупљања је превентивна едукација младих о могућим ризичним понашањима, јер у том узрасном периоду поједини адолесценти показују жељу за доказивањем па прихватају моделе понашања који нису одговарајући за њихов здравствени и психофизички развој. Мали и велики матуранти упућени су у штетност конзумирања супстанци које изазивају болести зависности и важности поштовања саобраћајних правила као и обавезу безбедног понашања у току прославе матуре.

Едукацију су одржали представници Управе саобраћајне полиције за Град Београд, Полицијске станице Вождовац као и Дом здаравља „Вождовац“. Oфицир за безбедност матура из Полицијске станице Вождовац, предочио је присутнима какве све опасности вребају приликом неформалних прослава матуре у школским двориштима. Од прекомерне употребе алкохола и опијата, паљења пиротехничких средстава до ношења оружја. Докторка Ана Јеремић из ДЗ Вождовац” је упутила матуранте у штетност конзумирања дроге, алкохола и цигарета, као и савете о правилној исхрани и физичкој активности који су значајни за психофизички развој.

Представници Управе саобраћајне полиције Милан Милетић, Дарко Вуковић и Наташа Бојовић су ставили акценат на ниво пажње и одговорности у саобраћају, било да учествују као пешаци или возачи.

Савете и смернице о плановима и могућностима за будућност матурантима је пренела представница Канцеларије за младе Јана Вујић. На крају едукације организован је квиз на тему саобраћајних правила, а победници су освојили бесплатне карте за базен од СЦ „Вождовац“ које им је уручио директор Центра Марко Рубежановић. Сви матуранти су добили на поклон мајицу „Вождовачки матуранти“.