Предавање

У среду 14.12. у Свечаној сали школе, са почетком у 13.15. часова, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством науке, просвете и технолошког развоја, организовано је предавање „Насиље као негативна друштвена појава“ у оквиру програма „Основи безбедности деце“. Такође, у истом термину је одржано и предавање „Превенција и заштита деце од злоупотреба опојних дрога“. Предавања су држали инспектори чији је то најужи ресор.

Предавање „Превенција и заштита деце од злоупотреба опојних дрога“ је садржало у себи врло јасне ситуације у којима ученици могу да се нађу када ће им контакт са дрогом бити „на дохват руке“ и сада и у ближој будућности. Исцрпно је објашњено како изаћи из такве ситуације , склонити се што даље. На врло сликовит начин и уз пуно примера из праксе, представљене су све „најпопуларније“ дроге данашњице. Нарочита пажња је поклоњена њеној штетности и указивању на здравствене проблеме који могу да се десе приликом само једног јединог конзумирања ових средстава. Наравно да је посебно место у предавању заузела и тема кажњивости за поседовање дроге. Врло сугестивно им је дато до знања да то што су малолетни, у случају поседовања или препродаје дроге, нема никакав значај. Приказана је будућност особе са досијеом који је отворен због поседовања или препродаје опојних средстава.

Ученици су постављали питања, што је потврдило њихову заинтересованост за ову тему, јер су предавање пратили врло пажљиво и у тишини. На сва питања су добили детаљне одговоре.

Други део предавања „Насиље као негативна друштвена појава“ такође је наишао на веома добар пријем код ученика. Кроз интересантне примере насиља детета над дететом, деце над наставницима итд, заједно са инспекторима, кроз питања и одговоре – дошло се до закључка да је насилник заправо велика кукавица и врло несрећно створење. Такође ученици су изједначили са чином самог насиља и оне који га посматрају и снимају, а ништа не чине да га спрече. У дискусији, која се развила у току предавања и касније постављеним питањима ученика, као најбољи начин за решавање конфликтних ситуација предложен је разговор. Он може бити између две сукобљене стране или са психологом, родитељем, наставником. Схватили су да нападач никада не зна нити размишља о томе шта је разлог нечијег понашања,коју врсту проблема има. Зато не треба да га напада, него да му помогне и са њим разговара. Предавање је завршено величањем другарства и заједништва као најздравије атмосфере за развој здравих и срећних младих људи у које они расту.